Ciudadanía Solidaria

Ciudadanía Solidaria

Ciudadanía Solidaria is een non-profit organisatie opgericht in 2010 met als voornaamste activiteiten het uitvoeren en managen van projecten op scholen waar de basisbehoeften en/of het onderwijs ontbreken of hiaten vertonen.

Afsluiting van het project “Duurzame ontwikkeling, onvervulde basisbehoeften”

Ciudadania Solidaria heeft het project “Desarrollo Sustentable, Necesidades Básicas Insatisfechas” (“Duurzame ontwikkeling, onvervulde basisbehoeften”) uitgevoerd op vier scholen in het departement Rivadavia, in de provincie Salta. Het project dat werd uitgevoerd in samenwerking met Ciudadanía Solidaria, werd uitgevoerd op scholen nr. 4568 in Pozo El Chañar en nr. 4467 in Pluma de Pato. Dit project bestond uit het aanleggen van een moestuin en een boerderij om de duurzame ontwikkeling te bevorderen en om in de basisbehoeften te voorzien. Tegelijkertijd heeft Ciudadania Solidaria workshops georganiseerd die de benodigde kennis bevatten die hiervoor nodig is.

Het doel van het project was om te zorgen voor vers voedsel, betere voeding voor de schoolbevolking en verbetering van de levensomstandigheden.

Door een eind bijdrage van 4300 euro kon de Stichting meewerken aan de aankoop van bouwmaterialen (bakstenen, cement, zand, draden) en materialen voor onderhoud (slangen, tanks, emmers, schovels, etc.).


De oorspronkelijke propositie van het project:

Ciudadanía Solidaria – Project Aanleggen van een moestuin voor één school in department Rivadavia, provincie Salta, Argentinië.

  • Het aanleggen van een groentetuin en het leveren van het daarvoor benodigde materiaal.
  • Het bouwen van een gereedschapsschuur.
  • Het aanleggen van de benodigde waterleidingen.
  • Het opleiden van leerlingen en onderwijzend personeel d.m.v. verscheidene workshops georganiseerd door Ciudadanía Solidaria.

De verwachte resultaten

  • De beschikbaarheid van verse levensmiddelen voor een gezondere voeding van leerlingen en personeel. Dit zou tevens moeten leiden tot betere prestaties van de leerlingen.
  • De verbetering van de huidige en toekomstige levensomstandigheden.
  • Een vergroot probleembewustzijn d.m.v. de ontwikkeling van de daarvoor relevante vaardigheden.
  • Een positieve(re) kijk op het leven; groeiende motivatie en gereedheid om de levenskwaliteit te verbeteren en te behouden.

Soortgelijke projecten van Ciudadanía Solidaria zijn al succesvol geïmplementeerd op meerdere scholen, hebben een internationale prijs van de Oostenrijkse organisatie ‘The Energy Globe Foundation’ gewonnen en kregen een aanbeveling van de BBC (Londen) omdat ze overal ter wereld toegepast kunnen worden.

Investering: 

Het gevraagde bedrag zal worden gebruikt voor de aanschaf van bouwmateriaal (zoals bakstenen, cement, zand en bedrading/kabels) en materiaal voor het onderhoud van de groentetuin; denk aan tuinslangen, tanks, emmers en schoppen.

Het gevraagde bedrag: €5.000