Verbouwing en afwerking van het Casa Refugio

Project:

Verbouwing en afwerking van het Casa Refugio (Blijf-van-mijn-lijf-huis) van Mujeres de la Costa (‘Vrouwen van de Kust’). Organisatie Grupo Comunitario de la Costa (‘Buurtgroep van de Kust’). San Javier, provincie Santa Fe, Noord.

 

Mujeres de la Costa

Beschrijving en doelstellingen
De organisatie Grupo Comunitario de la Costa runt sinds 3 jaar een toevluchtsoord voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en voor jongens en meisjes die seksueel zijn misbruikt en/of ouderlijk geweld hebben meegemaakt. Dit soort problemen hebben ernstige gevolgen voor de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers.
Het afgelopen jaar is de organisatie begonnen met het uitbouwen van het hoofdkantoor van de instelling om het klaar te maken voor het nieuwe gebruiksdoel.
Deze organisatie is in 1998 opgezet door een groep vrouwen die zich inzetten voor volksonderwijs en met name voor de bescherming en bevordering van vrouwenrechten.
De organisatie heeft eind 2005 juridische rechtspersoonlijkheid verkregen en werd daarmee officieel opgericht.
Door middel van onder andere workshops, sociale activiteiten, het vervaardigen van promotiemateriaal en netwerken met soortgelijke organisaties, zorgen ze voor informele educatie van vrouwen, adolescenten en kinderen van de gemeenschap en omringende regio’s omtrent aspecten van vrouwenrechten, met name seksuele rechten en preventie en aanpak van huiselijk geweld.

Specifieke doelstellingen
Het bieden van een tijdelijk verblijf in een veilige en huiselijke omgeving voor alle vrouwen en kinderen die aankloppen bij de organisatie en hulp nodig hebben. Dit kan mogelijk worden gemaakt door uitbreiding van het hoofdkantoor en de volgende verbouwingen te realiseren:
1. Plafonds ophangen in het hele gebouw (twee slaapkamers, de huiskamer, de keuken annex eetkamer en de multifunctionele zaal)
2. Vloeren aanleggen in de twee slaapkamers, de huiskamer en de binnenplaats.
3. Een hek plaatsen om de binnenplaats af te sluiten, zodat het niet vrij toegankelijk is van buiten (dit is een veiligheidsmaatregel in verband met de situatie van de vrouwen die door de instelling worden geholpen).

Verantwoordelijke organisatie: Grupo Comunitario de la Costa. San Javier, provincie Santa Fe.

Kosten: 33.250 Argentijnse pesos (ongeveer € 5.000, afhankelijk van de wisselkoers).

Financiering: dit project werd gefinancierd met donaties die tijdens activiteiten werden verkregen, een bijdrage van 55% door Wilde Ganzen (www.wildeganzen.nl), en andere donateurs.

Zie hier fotos van het voltooide gebouw.